od SLOBA » Uto Maj 02, 2017 10:13 pm
Interesantna socijoloska analiza. Jedino se ne slazem u potpunosti sa tim da je to indoktrincaciju komunistickog drustva i ideologije. To postoji svugde, u svakom drustvu, na svim geografskim sirinama, svim verama i ideologijama. A cini mi se da potice dobrim delom iz USA u savremeno doba...
Da li ste nekad gledali naku americku seriju ili film u kojem doktor ne vozi Volvo? Ili psihijatar ne vozi SAAB ? Reper ne vozi Cadilac Escalade? A bogati playboy ne sedi u Porsche-u ? Domacica da ne vozi karavan ? A sirotinja se klacka Taurusom... Vrlo upadljivo.
Mene je pravi nemac pitao "sta ci ti Opel - pa to voze vodoinstalateri". Ostao sam bez reci...
A danas, svako ko sebe zeli predstaviti kao opakog tipa i/ili uspesnog "biznismena" nove generacije, mora voziti Q5 ili M5, oni "jos jaci" Q7, M6, Cayenne... A njihove supruge po parkinzima odvaljuju okolne automobile - boze moj, bolje to nego da neko pomsili da nismo u trednu...
Secam se kao klinac da su krajem 60-tih Renault 10 zvali "oficirac". Da, uglavnom su ga vozili oficiri po Vojvodini. U to vreme su sportisti vozili NSU 1200 - tj. kupovali su oni koji zele da odaju utisak da su sportski tipovi. I dobro situriani profesori Taunuse... i danas bi ih znao nabrojati nekolicinu.
Ja, ustvari, i nisam bas nesto merodavan da raspravljam o toj temi. Od malih nogu volim automobile i motore, kao konstrukcije, inzenjerska i dizajnerska dela, kao price o stvaranju, nastajanju... a ne kao statusne simbole. Nikada nisam osecao automobil/vozila kao statusni simbol, pa ne znam šta to ljude (tj. odredjenu grupu ljudi), okuplja oko nekog tipa automobila.
U garazi imam Hondu Shadow Spirit 750 koja cakli kao za izlozbu, kinesku krosaricu i TMZ 50SL - moped iz 1959 ili 1960. godine, i svako od njih mi je drag. Iskreno, trzisno bezvredni TMZ moped me najvise i zabavlja u zadnje vreme.
A i automobila sam promeniu gomilu, pocevsi od peglice, fice, 3 komada Yuga, poloneza, skode... pa BMW-a, Chryslera, Dodge-a, Volvoa, Lotusa itd... i svi imaju nesto sto mi je bilo u tom trenutku privlacno, odgovarajuce, dobro... Boli me pomalo sto nikad nisam imao Trabanta, cu da kupim jednog...
Ha, ha! Kada bi mene neko podveo pod takvu sociolosku analizu prema motorima/automobilima koje sam kupovao - konstatovao bi da sam ludak!
A da ne bude bas potpuno OFF, da, imao sam i Moskvicha 412. I novog Aleka 1989. godine, sad sam se setio. Procao sam ga nesto brzo za nepunih godinu dana, pa mi nekako ispario iz pameti.