Citroen Traction Avant 1934-1957

Citroen Traction Avant 1934-1957

Postod HEMI 426 » Pet Okt 09, 2009 3:35 pm

Epiteti koji se najčešće vezuju za ime Citroen, stečeni su veoma davno a da bi se ti isti termini i osobine sačuvele i prenele dalje, bilo je potrebno mnogo više od ekstravagantnih oblika karoserije. Naime, bila je potrebna različitost, tehnička savršenost, vizija konstruktora i izražen i unikatan galski duh...

Sve ove osobile su decenijama krasile čuvenu francusku kompaniju Citroen. Možda bi neko i pomislio drugačije, ali “životni put” fabrike ovih specifičnosti nije bio nikada lak, naprotiv. Uvek na granici isplativosti i na granici shvatanja publike ali uvek sa odličnim i neprikosnovenim automobilima i uvek sa mnogo duše i šarma. Ovakva tradicija se može zapaziti još od samih početaka ( neposredno posle prvog svetskog rata ) kao i u godima koje su sledile.
Ipak, ako bi smo želeli da predstavimo pravi Citroenov duh iz prošlih vremena, najbolja ilustracija bi sigurno bio model Traction Avant. Ovaj automobil, vrhunskih tehničkih rešenja tog doba i izuzetno skladnog i decentnog dizajna, u najboljem svetlu predstavlja Citroen kao i Francusku 30-tih godina prošlog veka.
Sve počinje 1933. godine kada je kompanija Citroen počela da popušta na tržištu. Rešenje je naravno bio potpuno nov model, koji bi zainteresovao kupce kako tehničkim rešenjima tako i dizajnom. Iako su se inžinjeri i dizajneri trudili da zamisle sto bolji koncept novog automobila, Andre Citroen ( vlasnik i osnivač ) jednostavno nije bio zadovoljan projektima i crtežima koji su mu stajali na stolu. Odlučivši da se aktivnije pozabavi konstrukcijom, došao je na ideju prednje vuče, u to doba, skoro ne zamislive i nepoznate. Naloživši konstruktorima momentalan početak rada na novom modelu, budući Traction Avant je začet.
Garancija uspeha su bila i slavna imena koja su radila na ovom projektu. Konkretno,proslavljeni inžinjer Andre Lefebvre je bio zadužen za tehniku dok je čuveni Flaminio Bertoni ( bez ikakve veze sa italijanskom kućom Bertone ) stvorio do danas prepoznatljiv i elegantan oblik.
Ubrzo, prvi prototipi odlaze na testiranja a prvobitna zamislo korišćenja automatskog menjača se napušta zbog nepouzdanosti i usvaja se klasično rešenje trostepene manuelne transmisije. Nešto više od godinu dana od početka razvoja, 3. Marta 1934. godine, javnosti je prezentovan novi Citroen, model 7 CV Traction Avant ( pogon napred, na francuskom ).
U startu, ponudjene su dve verzije, Berline ( 4 vrata, takozvana “mala” karoserija, dužine od 4,4m ) i Cabriolet ( 2 vrata ) koji je napravljen na istoj osnovi. Ispod haube koja se otvarala simetrično sa obe strane, ležao je uzdužno postavljen četvorocilindrični motor, deminutivne zapremine od 1,3 litre i 32 KS. Snaga se prenosila na menjač koji je bio montiran ispred agregata i koji je pokretao prednje točkove. Pored ove, najvažnije specifičnosti, novi Traction Avant je bio pun tehničkih noviteta, kao što su uni konstrukcija karoserije, hidraučične kočnice a zahvaljujući eliminaciji kardana i diferencijala, enerijer je bio lišen transmisijskog tunela što je omogućilo mesto za čak 6 ljudi kao i nizak profil.
Publika je odmah prihvatila nov automobil a specijalizovani krugovi su ga nazivali vesnikom nove mode u konstrukciji, što je zaista bilo tačno, obzirom na uticaj koji Traction Avant i ima. Početna sumnja oko pouzdanosti pogona je ubrzo uklonjena a Citroen je sa pravom zaslužio mesto u istoriji, doduše ne kao prvi proizvodjač koji je uveo prednju vuču, nego kao prvi koji je od nje napravio uspeh i prvi koji ju je masovno popularizovao.
Krajem 1934. godine, nepunih šest meseci nakon premijere, Citroen predstavlja verziju sa jačim motorom i znatno većom karoserijom. Naime, posle žalbi na malu snagu i skučen prostor, usledio je odgovor u vidu varijante “Normale” sa 12 cm širom i 20 cm dužom karoserijom i agregatom od 1,6 litara i snage od 36 KS, što je malo podiglo performanse.
Godine 1935 pojavljuju se i dve nove varijante, “Familiare” i “Conditure Interieure”. Obe su imale produžnu karoseriju i treći bočni prozor a “Familiare” i treći red sedišta pa su tako ti modeli mogli da smeste čak 9 putnika. Nažalost, te godine, umire Andre Citroen, nestigavši da u potpunosti vidi uspeh svog poslednjeg modela a njegova smrt je veoma pogodila fabriku.
Ipak, tri godine kasnije razvoj se nastavlja i predstavlja se verzija nazvana Citroen 15/6 Traction Avante, koja je imala luksuznu opremu i veći, šestocilindrični motor do 2,9 litara i 77 KS. Zahvaljujući svim kvalitetima kao i naglašenom lukuznu i brzini, ova varijanta je nazvana “Reine de la Rute”, u prevodu “kraljica puteva”, što je zasta i bila. Pored ove verzije, pojavila se i “Comerciale” koja je bila polu treretni automobil. Osim toga, kupcima je ponudjen i 1,9 litarski agregat sa 46 KS.
Okupacijom Francuske ( 1940 godine ) samim izbijanjem II svetskog rata, fabrika Citroen se zatvara za civilnu proizvodju i novi Traction Avatne se neprave dok se postojeći resursi koriste za popravku i preradu nekih primeraka. Ipak, i u tako mračnom periodu, Traciton Avant je imao zapaženu ulogu borbi protiv fašižma. Naime, zbog svoje velike stabilnosti, brzine i prostora, Tractioni su bili omiljen automobil Pokreta Otpora koji su ih koristili za noćne akcije u zamračenom Parizu, bez bojazni da bi ih agenti Gestapoa u Mercedesima V 170, mogli stići.
Nakon oslobodjenja, prozvodjnja se nastavlja,1946. godine ali prilično sporo. Problemi sa sirovinama, ograničavaju ponudu na tri verzije limuzine ( manja, “normale” i “familiare” ) a prelepi kabriolet se izbacuje iz ponude. Veliki problemi su primorali Citroen da kupcima nudi sam crnu boju karoserije a kod kupovine novog automobila, čak su se gume smatrale dodatnom opremom i dodatno su se naplaćivale!
Takva sitacija je vladala sve do 1952. godine a ponuda ostaje ne promenjena. Međutim, tih godina Citroen polako počinje da zapostavlja Traction Avant. Uz uspeh modela 2 CV ( spaček ) i projekat novog automobila, stari Traction više nije bio potreban. Godine 1955. posle dramatične prezenacije modela DS 19 “Ajkula”, svima je bilo jasno da je mesto Traction Avanta u istoriji automobilizma a da tržište preuzimaju neki drugi modeli.
U senci pojave DS 19, proizvodjna Traction Avanta se gasi 25. Juna 1957 bez mnogo buke i publiciteta koje je ovaj automobil definitivno zasluzio. Nakon čak 23 godine u produkciji ( od 1934 do 1957, sa prekidom tokom rata ) ovaj legendarni i visosko uticajni model je proizveden u 759 000 primeraka, uključujući produkciju fabrika u Belgiji i Velikoj Britaniji.
Danas je Traction Avant veoma čest i rado vidjen oldtimer. Sa ove distance, možemo reći da je ovaj automobil dobio priznanje koje zaslužije je svojom pojavom postavio standarde svih potonjih modela u klasi a tehnički “lay out” koji je predstavljen još 30-tih godina i danas je aktuelan. Zahvaljujući velikom broju napravljenih primeraka, delovi i kompletna vozila nisu toliko retka a znajući kvalitet i izdržljivost, često se u Francuskoj mogu sresti Tractioni koji su i dalje u svakodnevnoj upotrebi! Cene im nisu velike osim za retke kabriolete a solidan standardni model se može kupiti za oko 15-18 000 evra. Kod nas je Traction Avant bio popularan i vozen model, nekoliko restauriranih primeraka se moze videti po skupovima a vec dugo kruzi legenda o jednom kabrioletu na severu Vojvodine...


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Slika
Slika
Slika
Korisnikov avatar
HEMI 426
 
Postovi: 7348
Pridružio se: Uto Apr 07, 2009 11:38 pm
Lokacija: Novi Sad

Povratak na Citroen

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron